Írások-rólam

Alkotói válságban – Zalai Hírlap (staféta)

2011.12.11.-án íródott a Írások-rólam kategóriában

Legutóbb Soós József költő tett fel kérdést fiatal pályatársának, Molnár Gábornak, akitől azt tudakolta, érez-e önmagában elegendő elhivatottságot arra, hogy végigjárja az irodalom rögös, sok buktatót tartalmazó, nehéz útját?

– Ameddig az intenzív érzékenységem megvan, addig érzem az elhivatottságot, személyes alkotói válságom okán jelenleg mégis kilátástalannak tartom a helyzetet – válaszol egy furcsa paradoxonnal Molnár Gábor. – A szerelmes verseim annál a személynél, aki felé szárnyaltak, csak kevés eredményt tudtak elérni, közeleledés helyett inkább eltávolodást okoztak. Én társtalanul nehezen tudok alkotni. Jelen pillanatban a fiatalság, a középiskolások engem is meglepő érdeklődése ad erőt és inspriációt számomra.

Molnár Gábor a fiatal zalai költők egyik legtehetségesebbje, akinek 2008-ban jelent meg első önálló kötete Az emberi szívnek oltalmától távolan címmel. Versei azóta rendszeresen megtalálhatóak a Pannon Tükör és a Muratáj folyóiratokban. Molnár Gábor eddigi pályafutása legnagyobb sikerének azt a kötetbemutatót tartja, amit a ljubljanai magyar nagykövetség szervezett számára.

– Küszöbön áll egy újabb kötetem kiadása, vagyis a 2008 óta született verseim kötetérettekké váltak – tette hozzá a fiatal irodalmár. – Az archaikus szóhasználatom, vagy ahogy dr. Bence Lajos lendvai irodalomtörténész fogalmazott egyszer, a neologizmusom mérséklődött, tehát versformáim ösztönösen mérséklődtek.

Forrás: www.zalaihirlap.hu

Egy fiatal költő Lentiből – Lenti.hu

2010.10.22.-án íródott a Írások-rólam kategóriában

A magyar kultúra napját 1982 óta ünnepeljük január 22-én, mivel egy kézirat szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.
Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak és felmutassuk, továbbadjuk a múltunkat idéző szellemi és tárgyi emlékeket.
Nem is találhattunk volna jobb alkalmat bemutatni helyi alkotók rovatunk következő szereplőjét, Molnár Gábor költőt, kinek versei először 2005-ben a megye kulturális folyóiratában, a Pannon Tükörben jelentek meg, és ma már tagja a Pannon Írók Társaságának.
Cikkünk további részében a fiatal lenti költő gondolataival, életpályájával ismerkedhetnek meg rovatunk olvasói.

Tovább »

Kötetbemutató – Szlovéniai Magyar Nagykövetség

2008.05.12.-án íródott a Írások-rólam kategóriában

Molnár Gábor könyvbemutatója

Molnár Gábor elsőkötetes, de már komoly irodalmi tapasztalatokkal rendelkező lenti költő mutatta be verseskötetét október 13.-án a ljubljanai nagykövetségen. Ez alkalomból Dr. Czukor József nagykövet és Bencze Lajos, a Pannon Tükör munkatársa köszöntötte a költőt, akivel Danyi Lajos beszélgetett a meghívott vendégek előtt.

A költő, aki egy kis baráti közösségtől kapja az ösztönzést, az egyik nemrég a szlovén utakon balesetet szenvedett jó barátja és alkotótársa emlékének, Attilának ajánlotta fel a könyvbemutatót. A ljubljanai könyvbemutatóra Lentiből is sokan elkísérték, közöttük szülei, akik a könyv kiadását anyagilag is segítették.

Forrás: Ide kattintva megtekinthető